sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Dekotalon ilmanvaihto

Talven saavuttua on naapuriston talojen ilmanvaihto ollut puheena useaan otteeseen. Samalla on tullut vertailtua eri talopakettien ilmanvaihtokoneita. Yleisesti ottaen olen pitänyt tähän asti Dekotalon varustelutasoa hieman Design-taloa parempana, mutta ilmanvaihdossa vaikuttaisi olevan Design-talossa asiat paremmin.

Kolme asiaa:
 1. Ilmanvaihtokoneemme on Enerventin Pingvin ECO. Design-talossa sama kone, mutta EDA automatiikalla kun taas Dekotalossa EC-automatiikka. Jälkimmäinen EC-automatiikka omaa huomattavasti suppeammat toiminnot, kuten ohjaustoiminnossa ja erilaisissa mittauksissa. Täältä vertailua: http://www.enervent.fi/unit.asp?menuid=20110
 2. Meidän Dekotalon teknisestätilasta puuttuu koneellinen ilmanvaihto. Tuntuu jokseenkin hölmöltä karkuuttaa lämpöä teknisentilan ulko-oven kautta (ovessa siis kaksi ilmanvaihto kanavaa suoraan ulos).
 3. Varastosta puuttuu koneellinen ilmanvaihto. Jos haluaisin varaston joskus lämpimäksi niin koneellisen ilmanvaihdon puuttuminen tekisi asiasta lämmityskustannuksiltaan kallista. Ilmanvaihto tässäkin tapauksessa siis oven kautta.

Tässä kuva EC-automatiikasta

Onko toisilla Dekotalo asukeilla samat vaivat? Mikäli yllä oleviin olisi rakennusaikana osannut puuttua, niin olisi varmaan saanut hoidetuksi paremmin...

15 kommenttia:

 1. Moikka! Olen lukenut sun blogia koko syksyn, meilläkin nyt Dekotalon projekti ollut käynnissä ja helmikuun puolessa välissä olisi muutto :) Mielenkiintoista on ollut lukea miten toisilla on mennyt.. meillä mennyt projekti hyvin, nyt loppuvaiheessa vaan alkaa tulla huomautettavia asioita koskien esim maalausta, kalusteita ja sähköhommia... toivottavasti kaikki saadaan kuntoon. Onko talo toiminut ja kaikki viat jo korjattu? :) Terv. Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi. Esille tuodut viat on tähän mennessä korjattu lukuunottamatta esim. näitä ilmanvaihto asioita jotka on jo suunnitellussa tehty huonosti. Pari uutta pienempää vikaa on korjaamatta, mutta uskoisin korjaantuvan lähiaikoina.

   Dekotalon vastaanottotarkaustus kannattaa hoitaa huolella omalta puoleltanne, koska mitä asiota ei raporttiin tuo esille ei sen paperin mukaan ole lupaa valittaa. Kaikki talossa kannattaa käydä läpi vastaavanmestarin kanssa ennen varsinaista vastaanottotarkastusta. Kaikki pienetkin asiat kannattaa kirjata ylös ja liittää vastaaottotarkastus raporttiin.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Onko teillä ilmatiivis asunnon puolelta tuo tekninen tila? Tuleeko ylemmästä räppänästä oikeasti ulos lämmintä ilmaa ja se kuurautuu ulkopuolelta vai vetääkö alipaineinen talon ilmanvaihto molemmista sisään. Tarviiko räppänöissä olla joku palorajoitin/pelti kun on osastoivassa autokatoksen seinässä?
  Tuskin varaston likaisemman ilman liittäminen olisi järkevää asunnon ilmanvaihtoon, varsinkaan tulisiko sitä kuitenkaan pidettyä 20 asteisena talvella? Jollei ei niin lämmin tuloilma jäisi kattoon ja poistuisi sieltä poistoon eikä ilma kiertäisi.
  Luulisi että varastossa painovoimainen ilmanvaihto talvella ja kesällä ehkä puhallinventtiilillä autetuna on järkevin vaihtoehto, sitä saa kuristettua sitten aika pienelle talvella kuitenkin.
  Ohjaako tuo säädin tuloilman lämpötilaa (vastusta) siten, että tietty asetus vastaa tietty tuloilman lämpötilaa vai säädetäänkö siinä vastuksen kiinteää tehoa.Jos jälkimmäinen niin sitten tarvinnee muutella riippuen pakkasista, siis mikä on kennolta tulevan ilman lämpötila ettei tule lauhemmalla liian lämmintä tuloilmaa.
  Pistäkää varastoon tälläinen http://www.klaukkalankkh.fi/mitsubishi-lossnay-vl-100u-e-0, on varmaan halvempi mitä olisi dekon lisähintana ollut varaston ilmanvaihdon liittäminen asuntoon palopelteineen kaikkineen putkineen ja olisiko silti toiminut hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekninentila on ilmatiiveydeltään samassa muun asunnon kanssa, tämä kävi ilmi lämpökuvauksessa (silloin ei tosin ilmanvaihto kanavaa vielä ovessa ollut...). Sisäänkäynti on tilaan erikseen ja ei sieltä räppänöitä asuntoon ole.

   Pitää tarkastaa tuo teknisentilan ilman liikkuminen tarkemmin, mutta tila on talvella hyvin viileä verrattuna muuhun asuntoon.

   Varasto asia voi ollakin järkevää noin kuten sanoit, kiitos vinkistä.

   Lämmönsäädin on täysin manuaalinen, eli kovilla pakkasilla olen laittanut tuloilmanlämmittimen pienimällä teholla päälle. En ole tutkinut tarkemmin milloin olisi mikäkin teho paras. Aika huono yrittää käsin muistaa säädellä.

   Kiitos ajatuksista.

   Poista
 4. Muuten jos katoksessa on auto perä edellä ja sen jättää tyhjäkäynnille niin tuleeko teknisen tilan kautta käryä sisään vai kietääkö se ilma vaan siellä teknisessä tilassa?

  VastaaPoista
 5. Räppänöillä tarkoitin niitä jotka on ovessa, palo-osastoivan seinän osastoivassa ovessa. Ettei vahingon tullessa sauhut mene talon sisään teknisen tilan ilmanvaihdon kautta.
  Nuo ovat ne palluroiden tuloilman lämmöt, +17°C, +19°C, +21°C, +23°C., eli tuolla yhdellä palluralla voisi olla aina lämmitys, se menee sitten päälle kovemmalla pakkasella kun tarve tulee. Aika kylmälle asti pitäisi pyörivän tuottaa tuota 17 astetta ilman vastusta jos vaan putkien eristykset ja säädöt on kunnossa.
  Mutta siis miten tuo talon alipaineisuus toimii jos tekninen tila on samaa ilmatiiveystilaa kun asunto ja sieltä on räppänät suoraan ulos? Ei toimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä tuo alipaineistus asia heittää Dekotalolle.

   Poista
 6. Teknisentilan ovesta puuttuu säätö venttiilit, eli jääneet asentamatta :)

  VastaaPoista
 7. Tehtiinkö teilke vuositarkastus? Meillä yläkerran ikkunat jäätyy ja odatamme reklamaatiota.yksi mies epäili tuota alipainetta.jostain luin tuosta pingviini koneesta että 100 neliöön riittää...meillä 200 neliötä talossa.kyllä kurkela saa kuulla kunniansa,mennään vaikka oikeuteen .en voi suositella dekotaloa kenellekkään.

  VastaaPoista
 8. Pinqviinin riittävyyden katsoo suunnittelija, että normaali-ilmanvaihdon päälle on noin 30 % tehostusvaraa. Jos on monia makuuhuoneita niin 150 m2 alkaa olla rajoilla, kun jokaiseen huoneeseen täytyy ne minimimäärät laittaa ja sitten vielä tehostus huomioida. Pieni alipaine estää ikkunoiden jäätymisen välitilasta, ylipaine taas ajaa sinne lämmintä ilmaa mikä jäätyy. 2-krs talo vaikea saada säädettyä ylhäältä alipaineiseksi jos kone nirkoinen. vaikuttaako makkareiden oven aukipitäminen ikkunoihin, jos auttaa niin ovirako liian pieni väliovessa.

  VastaaPoista
 9. Meillä tuota dekotaloa ei ole. Kuitenkin ilmanvaihdon kanssa ollut ongelmaa, joten sitä yritetään selvitellä. Tutulla tulossa suurempikin urakka ilmanvaihtokanavien suhteen. Voi olla, että meilläkin edessä. Kyseessä onkin jo vanhempi talo.

  VastaaPoista
 10. Tuttavalla taitaa olla dekotalo. Täytyy kysyä, en ole aivan varma asiasta. Meillä on talossa ilmanvaihtokoneiden huolto edessä, aloimme huomaamaan muutamia epäkohtia viimeaikoina. Hyvä, että sen saa kuitenkin laitettua taas kuntoon. https://www.ilma-ahti.fi/ilmanvaihto

  VastaaPoista