tiistai 5. maaliskuuta 2013

Laattojen saumauksesta

Jokunen päivä takaperin aamusuihkulla ollessa huomasin pesutilan saumassa paunauman. Kokeilin että onko kyseessä roska vai mikä, mutta painaumasta paljastuikin isohko reikä. Pesutilan lattian saumoja korjautettiin muutama kuukausi takaperin (kun ne olivat ja ovat edelleen todella epätasaisia) ja silloin ei mitään havaittu. Kuva alla.


Rehellinen reikähän se on ja vielä lähes suoraan suihkun alla. Ilmoitin saman tein Dekotalolle ja suihkua voi edelleen käyttää. Koskeussuoja pitänee puolensa mutta taidanpa koklata kosteusmittarilla kun on lattia ollut kuivana jonkun aikaa...

6 kommenttia:

 1. Itse laittaisin tuohon saman väristä silikonia (eikös joku pyökin värinen tuubi mahda löytyä rautakaupasta ihan vakiona?) Eli jos koko häiritsee silmää, niin silikoni pisara voisi olla edes hiukan kauniimpi tuota koloa täyttämässä.

  Kosteuseriste on siis näiden laattojen ja laattasaumojen alla. Ne ovat VTT:n hyväksymiä aineita, joita valmistaa esim. Ardex, Kiilto, Vetonit yms. ja ne nimensä mukaisesti eristää veden muista rakenteista. Eli sen veden eristeen päällä olevat laatat ja laattasaumat eivät kovin paljon vettä pidättele. Jos pidättelisi, sitten sitä vesieristystä siellä alla ei tarvittaisi ollenkaan.

  Jos odottelet niin kauan että laatan huolkoset ja sauma-aineen huokoset ehtivät kunnolla kuivahtaa (muutama päivä pitäisi riittää hyvin), niin kosteusmittarin pitäisi näyttää ihan kuivia lukemia. En ainakaan itse usko, että sauma-aineen lohkeaminen vedeneristeen rikkoisi. Tai ainakin sellainen on hyvin harvinaista.

  VastaaPoista
 2. Typovirhe: "Koko" lausutaan "kolo" (rivillä 2).

  VastaaPoista
 3. Niin, Mika jo tuossa sanoikin. Laattojen alla pitä olla vesieriste, se pitää veden pesuhuoneen puolella. Laatat siinä päällä ovat vain esteettinen tekijä, vesi menee aina saumoista läpi (se ei ole vedenpitävää), laatat itsessään yleensä aika hyvin pitävät vedet poissa alustasta, mutta ainahan niitä saumoja on. Laatat ja niiden saumaus suojaavat fyysisesti vedeneristetä käytön aiheuttamilta kulumilta.
  Mutta se, että uudessa talossa saumaukset on tehty miten sattuu, on kyllä luokatonta - jos niitä on jo aikaisemminkin paikkailtu, niin ei kauhean hyvää kuvaa anna ammattilaisesta...

  VastaaPoista
 4. Joo, kyllä näihin saumoihin ja yleensäkkin tän tekijän jälkeen alkaa olla kyllästynyt. Tämähän on nyt jo toinen kerta kun näitä reikiä ilmaantuu, kerran siis jo korjailtu. Nytkään tämä ei ole ainoa reikä, tosin selkeästi niistä isoin. Ja tosiaan epäsiisteyttä saumoissa monessa kohdin (jotka nyt vasta pomppaa kunnolla silmiin kun lika alkaa näihin epätasaisuuksiin kertyä). Laatoitustahan jouduttiin jo tekovaiheessa korjailemaan (http://omadeko.blogspot.fi/2012/03/laatoitusta-ja-kalusteita.html) muutamasta kohdin, lisäksi ovien vierustojen laattojen kanssa oli ongelmia, saumoja korjailtiin ennen muuttoa ja muuton jälkeen. Jotta onneksi tuon vesieristeen on tarkastanut myös valvoja, muuten ei kyllä siihenkään olisi kovin iso luotto.

  VastaaPoista
 5. On jäänyt ilmaa saumalaastiin, se tekee ne reiät.
  Sekoitettu väärällä vispilällä sekä-tekniikalla. Varsinaista vaaraa siitä ei ole.

  VastaaPoista
 6. On jäänyt ilmaa saumalaastiin, se tekee ne reiät.
  Sekoitettu väärällä vispilällä sekä-tekniikalla. Varsinaista vaaraa siitä ei ole.

  VastaaPoista