perjantai 23. syyskuuta 2011

Case: Pankin vaihto

Kävipä sitten niinkin että vaihtui ennen lainapapereiden allekirjoitusta pankki. Ennen lukemista pyydän huomioimaan tarinan olevan täysin yksipuolinen ja omaatulkintaa. Meillä oli aikaisemmin moitteettomat suhteet pankkiin mm. kahdesta aikaisemmasta asuntolainasta.

Keskikesällä 2011, hyvissä ajoin ennen kauppakirjojen allekirjoitusta, varmistin pankista että saisimme tarvittavan lainan, ja että emme halua muuttaa välillä vuokralle ja tarvittavan lisävakuuden määrän (summa X). Pankkivirkailija (Virkailija1) palasi tapansa mukaan asiaan parin päivän jälkeen ja kertoi puhelimessa lainan onnistuvan kuten pyydettiin. Tämä olikin sitten viimeinen hyvä päivä ennen tarinan päätöstä.

Kului aikaa n. kuukausi. Tässä välissä allekirjoitimme kauppakirjat Deko-talon kanssa ja solmimme tontin vuokrasopimuksen. Tässä vaiheessa otin yhteyttä pankkiin, jotta hoitaisimme lainakuviot valmiiksi koska pian alkaisi maksuja satamaan joka puolelta. Puhelu pankkiin ei mennyt kovin vahvasti, vaan sain kuulla Virkailija1:n olevan lomalla ja hän oli sen jälkeen vielä sairaslomalla. Toinen virkailija (Virkailija2) otti asian hoitaakseen. Noh, mikäs siinä. Kun Virkailija2 sitten soitti ensimmäisen kerran, sain kuulla että aikaisemmin sopimamme oli vain yhden A4:sen varassa, joten mitään sovittua ei toisin sanoen ollut tietojärjestelmissä vaan paperilla ja minun päässäni. Virkailijan1 poissaolon takia he eivät siis tienneet mitä olimme sopineet. Kerroin puhelimessa mitä alunperin oltiin sovittu ja Virkailija2 kertoi palaavansa asiaan. Epävarmuus alkoi.

Virkailija2 soittikin päivän parin päästä kertoakseen aikaisemman sopimamme olevan täysin vastoin pankin lainanantopolitiikkaa. Meidän pitäisi siis myydä nykyinen huoneistomme. Tämän tyrmäsin, koska nykyisen asunnon pitäminen oli koko homman ydin ja tämän oltiin sanottu onnistuvan ja se oli luvattu. Alkoi hirmuinen puhelu show asian suhteen. Sain toistuvasti kuulla, kuinka meille joudutaan nyt antamaan laina sääntöjen ohi kun ollaan kerta niin luvattu. Aikaisemmin sovittu lisävakuus summakin sanottiin riittämättömäksi ja se pitäisi tuplata. Tultiin hieman vastaan ja hekin tulivat. Sovittiin että saamme pitää vanhan asunnon, mutta suuremman lisävakuuden (X *2) tarvitsisivat. Epävarmuus jatkui.

Meni taas hieman aikaa, kunnes taas soitettiin ja sanottiin Virkailijan1 palanneen töihin ja muistavan sopimamme ja että se oli niinkuin olin sanonut. Kuitenkin tuleva laina rikkoo heidän sääntöjään blaah blaah blaah... mutta kerrottiin pankin pitävän kiinni luvatusta. Alkoi lainan valmistelu allekirjoitukseen ja vakuuksien selvittely. Tässä Virkailija2 lupasi että lisävakuudeksi riittää aluperäistä pienempi summa(X *0.4), olihan mukana vielä valtion takauskin. Epävarmuus helpotti hieman. Kyselyn myös mitä olen tehnyt väärin tähän menessä ja syy oli kuulemma heissä. Ilmoittelin vakuudet ja jäin odottamaan allekirjoitusaikaa.

Pian pankista kuitenkin taas soitettiin ja sanottiin isonpomon vaatineen lainaan 30% vakuuden (X *3) talonkustannusarviosta... Sanoin ylläri että "ei käy", vaan maksimissaan se joka oltiin sovittu toisella kertaa eli X *2. Alkoihirmuinen jupina ja muistutus kuinka menee taas ohi sääntöjen... mitä sääntöjä ne on jos kokoajan muuttuu? Omia tietysti... tyhmä kysymys. Epävarmuus paheni ja...

... meni sitten hermot. Alettiin valmistella pankin vaihtoa ja sain samat "edut" ja ilman pantattavaa vakuutta toisesta pankista. Virkailija2 soitti tämän jälkeen että hoidettaisiinko laina nyt kuntoon kun on kuulemma joutunut niin niin niin paljon töitä tekemään asiamme suhteen... noh, ei tarvitse enää. Tässä vaiheessa avasin Virkailija2:lle sitten sanaisen arkkuni melkein koko kirjossaan. Kerroin vaihtavani pankkia ja syyt olevan luottamuspula, vakuudenmäärän vaihtelut, ja jatkuva muistuttaminen siitä mitä he olivat luvanneet... Jos lupaatte niin nielkää, oli kantani. Lupasin vielä kirjoittaa kohtelustani pankin johdolle... vielä kun saisi osoitteen.

Ylläolevan tarinan pääosissa: Me ja Tanskalaisessa omistuksessa olava pankki, jonka nimessä on kirjaimet S, A, M, P, ja O.

Katsokaa mistä rahanne otatte tai minne laitatte, me ainakin katsomme tästedes.

- Sysiz

PS. Nyt on myös lainat uudesta pankista allekirjoitettu ja hieman jo nostettukkin. Ilman mitään ongelmia.

2 kommenttia:

  1. Samantapaisia pankkikokemuksia kyseisestä täälläkin. Yksi laina ilman ongelmia heiltä saatu, vaan toista asuntoa ostaessa ei enää onnistunutkaan. Heillä on ilmeisesti vara valita asiakkaansa, toisen pankin kanssa ei ollut mitään ongelmia saada lainaa.

    VastaaPoista
  2. Sama juttu tuon pankin kanssa. Eka asuntolaina onnistui ilman mitään ongelmia, mutta uutta lainaa toiseen asuntoon haettaessa tuskin antoivat sitä summaa joka meillä jo oli aiemmin ollut lainaa. Ja siihenkin vielä olisi pitänyt olla 10% omarahoitusosuus ja isot vakuudet. Pankki vaihtui säästöpankkiin ja sielä taas kaikki sujui ongelmitta.

    VastaaPoista