tiistai 8. toukokuuta 2012

Budjetti osa 3: budjetissa pysyminen

Tämä asia on varmasti sellainen, joka on kaikille rakentajille tai rakentamisesta haaveileville yksi tärkeimmistä asioista. Harvalla nyt on varmasti sellainen tilanne, että näitä asioita ei tarvitse niin tarkasti miettiä. Tämä nyt lähinnä käsittelee tätä avaimet käteen rakentamisen budjettia, mutta osa asioista varmasti on myös jollain tapaa kaikkia rakentajia koskevia.

Avaimet käteen -taloja mainostetaan sillä, että niiden budjetin tietää heti, tai siis sen talon osuuden. Talopaketin päälle tulee sitten muut kulut, kuten maatyöt (kaivinkone, sorat, hiekat, routasuojat, täyttömaat tai maiden poisto yms.), liittymien kustannukset, muiden toimijoiden kanssa tehtävät muutokset (kiintokalusteet, sauna, sähkö), pihatyöt, kilometrikustannukset (jotka kyllä voivan nousta aika korkeiksikin), kaatopaikkamaksut, peräkärri/pakettiauto (peräkärriä ilman ei kyllä olisi tullut toimeen).

Mutta siis, budjetissa pysymisen kannalta mielestäni olennaisinta on se, että jo ennen talopakettien kilpailutusta miettii tarkasti mitä haluaa ja laskee niiden kustannukset. Esim. dekotaloilla meidän talo peruspakettina on n. 165 000 + toimituskulut. Esim. meillä lisähintaa tuovia muutoksia on mm. autokatos, muurattu kylpyhuone (peruspaketissa tulisi vain suihkuseinä), väliovet paremmat, lisää laattalattiaa eteisen aulaan, paremmat lauteet, kaukolämpövaihdin... en kyllä enää edes muista kaikkia. Ja lisäksi muiden toimijoiden kanssa lisähintaa toivat kiintokalusteet (ehdottomasti eniten, tämä kannattaa miettiä tarkkaan jo mitä talopakettiin kuuluu), sähkö (led valot, lisäpistorasiat, kotoa pois kytkin jne.), sauna.

Lisäksi varsinkin avaimet käteen talopakettia kilpailuttaessa suosittelen olemaan erittäin tarkkana sisustusmateriaalien suhteen. Talopakettiin kuuluvat sisustusmateriaalivalikoimat ovat yleensä aika suppeat, ja valikoimiin kuuluu paljon lisähintaisia materiaaleja. Sekä hyvityshinnat materiaaleista on olemattomat, jos sitten rakennusaikana tekeekin mieli jotain muuta. Eli jos tarkkaan tietää mitä haluaa, niin kannattaa valikoimat syynätä tarkkaan. Tämä on oikeastaan sellainen asia, joka on tähän mennessä jäänyt eniten harmittamaan.

Varmasti jo talopaketin hinnalla saa hyvän talon, mutta yhtään jos haluaa ekstraa muutoksiin kannattaa varata rahaa budjettiin. Sanoisin että talopaketin päälle muutoksiin näin perustaloon menee 10 000 -40 000 euroa riippuen tuleeko autokatosta/tallia vai ei.. Ja lisäksi keittiö/sähkömuutoksiin 5 000 - 20 000 euroa. Toki enemmänkin saa halutessaan menemään ;)

Lisäksi yksi olennainen osa budjetissa pysymisen kannalta on, että pysyy siinä mitä on alunperin suunnitellut. Tai sitten toinen vaihtoehto on se, että on sitten valmis elämään budjetin ylittymisen kanssa, ja hankkii sen haluamansa "ekstran". Toki kaikesta suunnitelmallisuudesta huolimatta voi tulla yllätyksiä esim. maatöiden osalta, joita ei ole voinut ennakoida. Meillä ei ihan budjetissa pysytty, mutta ei siihen tainut talo tai maailma kaatua ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti