tiistai 21. helmikuuta 2012

Kokemukset tähän mennessä

Tässä vaiheessa, kun talo on sisustustöitä vaille valmis, on aika hyvä aika koota ajatuksia ja kokemuksia tähän asti matkan varrelta, ja nostaa esille niitä asioita, mitä itse on kokenut tärkeänä. Ja tämä juttu täytynee aloittaa sillä henkilöllä, millä ainakin itselle on tässä ollut iso merkitys, eli vastaavalla mestarilla.

Vastaava mestari on kyllä tällaiselle ensikertalaiselle ja rakentamisesta hyvin vähän tietävälle ehdottoman tärkeä. Siis hyvä sellainen, sellainen jolla on ammattiylpeyttä, sekä tahtoa valvoa ja varmistaa että kaikki tehdään hyvin ja oikein. Tässä me meinattiin mennä vikaan. Onneksi sopimukset oli vain pääsuunnittelun osalta, joten mestari pesti saatiin jaettua uudelleen. Ja tälle vastaavalle palkankin maksaa jopa mielellään, kun tietää että hän hommansa tekee.. Eli kannattaa kysellä kokemuksia ennen sopimusten tekoa, ehdottomasti. Ja sama koskee kyllä muitakin näitä ammattilaisia, joita tarvitsee palkata.

Meillä kyllä vastaava mestari on hoitanut hommansa hyvin, ja pitänyt huolen että ongelmat hoidetaan.Ja kaikenlaisia pieniä virheitä/unohduksia on ollut, ehkä enemmän kuin ajattelin että olisi. Vaikkakin olisin enemmän ihmeissäni, jos mitään ei olisi tullut vastaan. Kaikkiin palautteisiin on reagoitu hyvin, omaa huolehtimista helpottaisi vain parempi tiedottaminen. Että ei tämä ihan täysin huoli -vapaata ole ollut tämä avaimet käteen -rakentaminen kuitenkaan.

Monet kysyy sitä, että onko tämä avaimet käteen -rakentaminen ollut sellaista kuin on ajateltukin sen olevan. Ja täytyy kyllä vastata, että aika hyvin se on vastannut oletuksia. Sen verran tuli luettua kokemusksia, katseltua toimitussisältöjä sekä kuunneltua talomyyjiä, että ei oletettukkaan sen talon valmistuvan ihan ilman omaa työpanosta. Mutta yksi asia on ehkä sellainen, mitä ei mitenkään osannut kuvitella etukäteen, nimittäin sitä roskan määrää! Kaatopaikkareissuja on jo monia, ja lajittelu toimii rutiinilla ;) Mutta kaiken kaikkiaan tämä on ollut mielenkiintoista ja kivaa aikaa.

Kuitenkaan en voi sanoa, etteikö olisi ollut rankaltakin tuntuvia hetkiä, eritoten maatöiden aikaan, joihin siis itse osallistuttiin myös (toki nekin olisi täysin voinut teetättää ulkopuolisella). Niinä hetkinä, kun yrittää muistaa, että se toinenkin painaa omien töidensä päälle, ja huono tuuli eikun vaan pahentaa väsymystä entisestään. Jotta kaikenpuolinen ymmärrys kyllä auttaa myös säilyttämään sitä rakentamisen iloa, ja pienistä ei kannata hermostua.

Ja pitäähän sitä budjettiakin vähän puida, eikö? Tämä kun on yksi niistä "pienistä" asioista, mikä välillä voi aiheuttaa hermostuneisuutta ;) Mutta lyhykäisyydessään tärkein: pienistä puroista kasvaa iso virta kun niitä on paljon. Jotta kaikennäköiset pienet jutut kasvattavat budjettia reippaasti, joten niihinkin kannattaa varata rahaa. Ja talopaketin kilpailutusvaiheessa kyllä kanattaa käydä tarjoukset huolella läpi kattoturvatuotteiden värejä ja sisustusmuutoshinnastoja myöten, oikeasti. Pieni pettymys itselle ainakin oli se, mistä kaikesta sisustusmuutoshinnastossa rahastettiin. Niin rahastettiin, siltä se tuntui. Lisäksi kannattaa tarjousvaiheessa huolella käydä kaavan vaatimat asiat (esim. paloseinät/ovet). Ne kun meillä toisessa tarjouksessa oli ja toisessa ei (ja pienellä präntillä sitten lukee, että kaavan vaatimat muutokset sitten vaikuttaa vielä hintaan). Jotta tarkkana saa olla.

Lähtisinkö tähän sitten uudestaan? No siis kovasti toivon, että varsinaisesti ei enää tarvitsisi lähteä, mutta toisaalta taas.. tämä on ollut niin jännittävää, jotta mikä ettei? Voikohan tähän jäädä koukkuun?

Mitä sitten tekisin toisin? En enää rakentaisi avaimet käteen -taloa (Deko-talon silti voisin, ainakin vielä tällähetkellä, jos sen saisi sisustusta vaille valmiina. Riippuen toki hinnoista ja muista tekijöistä). Vaikka pääosin kokemukset tästäkin ovat tähän asti positiivisia, mutta sisustusjutut tahtoisin seuraavalla kerralla kilpailuttaa ihan itse, ja palkata sitten vaikka työhmiehen tekemään (ja ehkä osallistua jopa itsekkin?). Ei tartteisi sähköpostitella laattojen hintoja ees taas, ja noh, lisäksi tuossa budjettia käsitelleessä kappaleessa oleva sisustusmuutoshinnasto kohta vaikuttaa hyvin vahvasti myös tähän päätökseen.

Suosittelen lukemaan myös Koti Lahelaan Vinkkejä ja suosituksia kirjoituksen, ehdottoman hyviä vinkkejä löytyy (ja hauskasti kirjoitettuna). Myös Kati ja Jarkko Passiivinen talonrakennusprojektista listasivat hyödyllistä listaa, jotta siihenkin kannattanee tutustua jos on rakentaminen haaveissa.

Muuten täällä mennään kovin odottavissa tunnelmissa, vielä ei ole sisustusporukka talolle saapunut, jotta odotellaan.


2 kommenttia:

  1. Meille tuli myös ihan yllätyksenä kattoturvatuotteiden väri. kun muutettiin ne katon väriseksi ja jouduttiin lisäämään 14 metriä lumiestettä tuli lisälaskua 700€. Tähän ei oltu yhtään varauduttu.

    Minä en myöskään enää rakentaisi avaimet käteen-pakettia. Muutokset on kuitenkin niin jäykkiä ja kalliita. Muutoksille tuli törkeästi hintaa kun ei itse päässyt niitä kilpailuttamaan. Jotain toki teimme sitten niin, että jätimme paketista pois ja teimme/teetimme itse. Kuitenkin hyvityshinnat sitten olivat todellista matalammat, joten...

    VastaaPoista
  2. 700 euroa ei todellakaan ole "törkeä" lasku 14m lumiesteitä. Kannattaisiko katsoa hinnastosta ensin kun arvio tuon törkeäksi

    VastaaPoista