perjantai 3. helmikuuta 2012

Huoletontako rakentamista?

Deko-talo mainostaa projektin toteuttamis tapaa lauseella "Huoletonta rakentamista". Keräsin tähän listan alkua erilaisista huolista joita projektimme aikana on esiintynyt. Seuraavaa taulukkoa tulkitsevalle tiedoksi että sisältö vastaa vain näkemyksiä yhdeltä suuntaa ja on tarkoitettu osittain kritiikiksi mainoslauseelle.

Huomattavaa on kuitenkin se, että kaikki päätökseen saatetut asiat alla olevassa listassa on hoidettu kuntoon. Vastuunjaosta ei yleisesti ottaen ole ollut epäselvyyttä. Tietämättömyys ja proaktiivisen kommunikoinnin puutos aiheuttaa eniten huolia.

Rakennuttajan huoliHavaitsijaPäätösLisäkustannuksia
Useita ongelmia rakennuslupa piirrustuksissa. Puuttuvia merkintöjä mm. lumiesteet, mittojaPääsuunnittelija / RakennusvalvontaKorjattu: Rak. lupa tuli lopulta usean yrityksen jälkeen. Osittain pääsuunnittelijan huolimattomuutta.Satoja euroja (tulosteet, auto ajot...)
KKH:n ikkuna 10cm väärässä kohtaa. Pesutorni ei mahdu ikkunan viereen.DomusKorjattu: Ikkunan siirtoEi
Kiintokalusteiden ylilaskutus. Kauppasopimuksessa olleita kalusteita ei Dekotalo ollut huomioinut kalustetilaukseen DomukselleMeKorjattu: Uusi kalustetilausEi
Seiniin ja yläpohjaan asennetuissa villoissa usean sentin rakoja.ValvojaSeinät korjattiin saman tien. Yläpohja kesken.Ei
Yläpohjan villat kastuivat, koska kattoa ei asennettu loppuun tarpeaksi rivakkaan Valvojan huomautuksesta huolimatta. Pellit olivat tontilla useita viikkoja, eikä joka päivä tuullut...ValvojaKESKENKESKEN
Ikkunat ja ovet väärän väriset. Tuli valkeat, kun piti olla tummanharmaatMeKorjattu: Ovet maalattu uudelleen, ikkunan karmit vaihdettuKymmeniä euroja (ovet olivat poissa useita viikkoja... lämmitys)
Kauppakirjaan ja osaan rakennuslupakuvista merkitty seinäke autokatoksen viereen. Ei kuulu toimitussisältöön, mutta myyty.MeAVOINAVOIN
WC:n lavuaarin viemäri oli jäänyt asentamatta.Me"Korjattu": Putki vedetty lattian altaEi
WC:n lavuaarin viemärin putki notkolla, eli vesi jäisi notko kohtaan asumaanMeKorjattu: Lattia avattu ja putki vedetty kunnollaEi
Kaukolämpön nousu kohta huono teknisessä tilassa, eneria yhtiö ei voinut asentaa laitteitaan turvallisuus syistä. Valvoja huomattu asiasta etukäteen.ValvojaKorjattu: Kaukolämpö putki jatkettu katon rajaan asti ja kierretty toiselle puolelle teknistätilaa.Kymmeniä euroja (lämmitys)


Lista tuskin jää tähän koska projekti on vielä kesken. Onko toisilla samanlaista Dekon tai toisten toimijoitten kanssa?

Kritiikki ei koskaan mielestäni ole sallittua, mikäli ei ole antaa parempaa ideaa tilalle. Mielestäni projektia tulisi pystyä seuraamaan tietojärjestelmästä, jonne erilaiset havainnot ja asiat Deko-talo tai muu toimija / yhteistyökumppani kirjaisi toivottavasti ennen rakennuttajaa. Tällöin rakennuttaja tietäisi asian olevan työn alla ja hoidossa -> huolettomampaa... ehkä. Parantaisi ainakin oppimista kun asiat olisi dokumentoitu.

Edit: Typoja korjailtu

8 kommenttia:

 1. Mun täytyy vielä kommentoida sen verran, että kaikkiin nähin ongelmiin ja asioihin mitä eteen on tässä tullut, Deko-talojen asiakaspalvelu on ollut erittäin hyvää, ja asioihin on suhtauduttu sen tarvitsemalla vakavuudella. Mutta tosiaan missä olisi enemmänkin parantamisen varaa, olisi että me rakennuttajat tietäisimme paremmin mitä milloinkin asialle tehdään, jotta ei tarvitsisi miettiä että milloin. Kaikki viat on aina kuitenkin luvattu korjata, ja osa on jo korjattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Design talo ja tutulta kuulostaa tuo suurpiirteisyys aikataulun suhteen. Huomattiin jo alkuvaiheessa, että ainoa tapa pysyä edes jotenkin perillä työvaiheista ja omista velvoitteista on soitella aktiivisesti työpäällikölle ja kysellä kaikesta mahdollisesta. Palvelu on ollut aina ystävällistä ja asioihin on myös tartuttu.

   Meillä kanssa kaukolämmön nousukohta meni väärästä kohtaa lattian läpi, mutta onneksi asentaja sai tehtyä kytkennän omien sanojensa mukaan "rumasti, mutta toimivasti". Myös valokaapeli nousee keskeltä teknisen tilan lattiaa, joten se täytyy vetää putken sisällä lattian poikki ennen kytkentää. Ni, jos joku huone saa olla ruma, niin olkoon sitten tekninen tila :)

   Yksi asia on jäänyt harmittamaan. Oltaisiin kovasti haluttu olla mukana ilmatiiviyden mittauksessa ja soittelin työpäällikölle useita kertoja tiedustellakseni päivää. Lopulta mittaustulokset tulivat sähköpostilla ilman että edes tiedettiin mittauksen suorittamisesta.

   Tsemppiä rakentamiseen.

   Poista
  2. Joo, onneksi tuon teknisen tilan ei tarvitse olla mitenkään kaunis :)

   Aika ikävä tuo ilmatiiveysmittaus. Meillä mittaaja suoraan ilmoitti meille milloin tulee, joten osattiin olla paikalla.

   Jokos teillä pääsee pian muuttamaan?

   Poista
 2. Tästä minäkin olen ehdottoman samaa mieltä, että huoleton tämäkään rakennustapa ei ole. Minäkin kannan jatkuvasti huolta siitä tietääkö Dekotalo missä meillä mennään. Kannan huota aikataulusta, koska siitä ei ole tietoa. Ei normaalia arkea pysty elämään, jos koko ajan pitää olla varautunut että joku toimitus saattaa tulla tontille vaikka ei ole mitään tietoa onko tavaraa edes tilattu. Esim Dekotalolla ei ollut tietoa että lattialaattamme puuttuvat, eikä meillä ollut tietoa ettei he tiedä. Saaha sitä sitten odotella ja ressata. Suurin huoli kyllä tietenkin liittyy siihen, että tuleeko talosta sellainen kuin odotamme. Se nähdään onneksi jo aika pian. Viestintähän kuitenkin harvoin on täydellistä, koska aina siihen tarvitaan kaksi puolta.

  VastaaPoista
 3. Saiko tämä tekemäsi lista koskaan jatkoa?

  Meillä rakenteilla oleva Design-Talo ja tällä hetkellä ollaan kalustamisvaiheessa. Kaikki on sujunut tähän asti hyvin, vaikka välillä perään on jostain asiasta tullutkin soiteltua. Meillä saatiin sovittua tuo ilmatiiveysmittaus työpäällikön kanssa niin, että kerettiin paikan päälle kun mittaus suoritettiin. Tuo tekninen tila on nykyään valmis elementti, jossa mm. lämmitykselle ja kaikille putkille on valmiit paikat. Tällä uudistuksella vältetään mm. väärät nousukohdat.

  Onnea vielä uuteen kotiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autokatokseen Dekotalo kustansi ja asensi puutuvan kaiteen, eli se meni lopulta hyvin. Kastuneita villoja myös vaihdettiin. Mitään puutteita ei tällähetkellä enää auki ole.

   Poista
 4. Rakensimme Deko talon viime vuonna, vuosi ollaan nyt asuttu eikä mitään suuria ongelmia ole ollut. Ainoa pettymys oli Domus. Domuksen kalustesuunnittelija oli täysin ammattitaidoton jonka kanssa emme päässeet samalle aaltopituudelle lainkaan; hän ei ymmärtänyt esimerkiksi että haluamme vain liukuovet kiskoilla ilman sokkelia. Joka ikisessä kuvassa sokkelit oli... Tästä ko. myyjästä reklamoidessani Domuksen myyntipäällikkö oli sitä mieltä että syy oli meidän "rakentamis stressi" hah mikä stressi??? Avaimet käteen rakentamisessahan vain tarkastat laskut, maksat ne ja käyt silloin tällöin siivoomassa raksalla - meillä nimittäin rakentajat siivosi itse omat jälkensä; meille jäi vain se ihmettely rakentamisen helppoudesta :) (ihan taustatietona kerrottakoon että ei ollut ensimmäinen rakentamamme talo, ensimmäinen Deko kylläkin ja tämän kokemuksen perusteella SUOSITTELEN Dekoa ilman Domusta)

  VastaaPoista